Close
IT Освіта

Середні Зарплати В Іт: На Яких Посадах Заробляють Найбільше?

Для висококваліфікованого спеціаліста в гарячій ніші наразі великим успіхом є отримати три паралельні офери. За версією DOU є одним із найкращих роботодавців Львова та України в цілому. Представництва відкриті у

  • PublishedDecember 6, 2023

Для висококваліфікованого спеціаліста в гарячій ніші наразі великим успіхом є отримати три паралельні офери. За версією DOU є одним із найкращих роботодавців Львова та України в цілому. Представництва відкриті у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Херсоні.

Хто заробляє найбільше в IT

Серед розробників вищі шанси отримувати понад $6000 мають Back-end фахівці й ті, хто найчастіше використовує мови Go і Scala, а також Ruby, Python та Swift. За два останні роки частка нетехнічних фахівців, які заробляють до $1000, зменшилася з 32% до 28%, а частка тих, хто заробляє $1000–1999, — з 38% до 36%. Натомість стало більше тих, у кого зарплата стартує від $2000 (36% у 2023 році проти 30% у 2021-му).

Найзатребуваніші для нас — маркетинг, дизайн, мобільна та веброзробка. Також ми продовжуємо працювати над тим, щоб запропонувати найкомфортніші умови праці на ринку. Інвестуємо в новий офіс, інфраструктуру, розвиток та навчання команди. Плануємо продовжити наймати кандидатів у всіх локаціях України, а також робити акцент на розвиток наших міжнародних делівері центрів у Німеччині, Польщі, Болгарії та Бразилії. Завдяки можливості працювати віддалено ми почали наймати спеціалістів в тих локаціях, де немає офісів компанії. Такий гнучкий підхід значно розширив географію наших наймів і збільшив пул талантів, з якими ми раніше не працювали.

Якщо вам подобається програмування, а також дизайн та робота з клієнтами, посада frontend-інженера – ідеальна для вас. Цьогоріч на ринок вийшли нові компанії, відтак істотно посилилась конкуренція за талановитих кандидатів. Крім того, з переходом на ремоут ми стали конкурувати не тільки з локальними компаніями, а й з усім світом. Тож нам довелося докладати дещо більше зусиль, щоб показати свої переваги як роботодавця.

Хто заробляє найбільше в IT

Втім, він англомовний, як і більшість якісних у цій сфері, тож англійська – маст хев. Почати знайомство з дата-аналізом можна з проходження безкоштовного курсу Machine Learning на Coursera. Крім цього, потрібні базові курси з основ програмування на Python чи R. Раджу спробувати себе у змаганнях на Kaggle (платформа для змагань з аналітики, — Ред.) — це дуже мотивує, — розповідає Антон Бочаров. Крім цього, знадобляться знання побудови роботи браузера, і лише тоді пораджу програмування. Кожну з навичок ви можете опанувати на навчальних курсах, навіть безкоштовних, — таких багато.

На ринку велика кількість спеціалістів, але, за винятком high-profile фахівців, компанії не дуже конкурують за таланти. Великих сплесків інтересу в окремих нішах, як то крипто, фінтех, ШІ, кібербезпека, гемблінг, фахівці не спостерігали. Отже, в цілому динаміка змін зарплат продовжує тенденції першого кварталу 2023 року. Зверніть увагу на компанії в індустріях Uberfication, High Load Systems, Cloud Computing, Security, Blockchain, BigData, ML та Automotive.

  • За даними з 368 вакансій, розміщених на Work.ua за останні 3 місяці, такому працівнику пропонують в середньому гривень.
  • Суми заробітної плати, за статистичними даними Work.ua, можуть сягати до one hundred тисяч гривень (залежить від рівня знань, досвіду та напрямку діяльності).
  • Цього року кандидати під час співбесід часто говорили, що хочуть приєднатися до команди суто віддалено.
  • Наприклад, у Києві, Львові й Ужгороді близько 10% айтівців отримують більше ніж $6000, тоді як в Одесі таких лише 5%.
  • А ось зарплати Tech Lead відновилися після падіння пів року тому.

Мені б дуже хотілося, щоб держава стала драйвером із закупівлі послуг і продукції українського виробництва. Аналогічно, не бачимо зростання попиту в бізнес-середовищі. Приватні компанії переважно купують техніку і розробки за кордоном», – вважає Дмитро Шимків. «Скорочення є в більших компаніях, багато проєктів згортають свої українські офіси або переводять активність на офіси в інших європейських країнах, — каже CEO Talando. — Деякі відносно довготривалі стартапи згорнули діяльність в останні місяці, бо ситуація на ринку несприятлива, є брак інвестицій.

Також помічаємо тенденцію, що через велику популярність IT-індустрії на ринку значно збільшується кількість спеціалістів рівня Junior. Це, своєю чергою, призводить до деякого дисбалансу і підвищеного дефіциту більш досвідчених фахівців, а також менеджерської ланки (Lead+). Для компаній, які орієнтуються на цей сегмент, конкуренція в ньому буде ще складнішою, ніж цього року.

«Раніше інтерес компаній зосереджувався на кваліфікованих спеціалістах рівнів middle+, senior, lead. Але останні півроку відбувається зсув в сторону junior та middle спеціалістів, — пояснює CEO Talando. — Передумови для цього прості — такі спеціалісти коштують менше грошей та їх легше замінити, тому це певною мірою ціноефективний підхід». Додають, що така тенденція актуальна і для платних курсів і стипендійних програм. Якщо до повномасштабного вторгнення показник завершення курсів на стипендійних програмах Prometheus складав до 50%, то зараз (станом на квітень 2024 року) — це вже близько 60%. Рекордною стала програма Work in tech із результатом у 83% успішного закінчення навчання.

Хто заробляє найбільше в IT

Нижче ми розповімо, на кого варто вчитися, щоб компанії вас хантили. Для техфахівців з хорошою англійською та досвідом роботи від 10 років навіть зараз зміна роботи може означати підвищення доходу. Серед сеньйорів та лідів з таким досвідом, які змінили роботу торік, 47% отримують понад $6000. З-поміж фахівців з досвідом 5–9 років такої тенденції не немає. Для техфахівців з хорошою англійською та досвідом роботи від 10 років навіть зараз зміна роботи може означати підвищення доходу.

Сьогодні середня заробітна плата новачка стартує від $950, а фахівець рівня center може заробляти від $2600. Коли справа доходить до вибору між кар’єрою у frontend та backend-розробці, вирішальним фактором часто є творчий та візуальний характер frontend. Backend-розробка багато в чому залежить від вирішення проблем, але у вас не завжди є можливість побачити свою роботу, тому що ви зосереджені на процесах, що відбуваються за лаштунками. Frontend-розробка, з іншого боку, набагато більше фокусується на створенні красивого і привабливого інтерфейсу користувача.

У всіх програмах і курсах від Prometheus лідирує вікова група слухачів років. Нижче, як приклад розподілу, наведений графік з форми реєстрації на стипендійну IT-програму за підтримки WNISEF (Western NIS Enterprise Fund). Тема штучного інтелекту як ніколи актуальна, особливо в епоху неймовірної популярності чат-ботів. Не дивно, що ринок потребує кваліфікованих спеціалістів в цій області.

Висока конкурентність серед пропозицій працевлаштування лише загострила дефіцит і спричинила нове підвищення зарплат в українському ІТ. Цього року кандидати під час співбесід часто говорили, що хочуть приєднатися до команди суто віддалено. Люди довго перебували вдома на карантині, і не кожен може швидко повернутися до звичного режиму, а декому вдома просто зручніше. Однак ми переконані, що сучасна IT-сфера — це про щоденну тісну комунікацію саме в офлайні. Тому передусім залучаємо нових людей у наш офісний простір — з дотриманням усіх карантинних норм.

Завдяки різниці зарплат, цій компанії вдалося набрати обертів, і за кілька років обзавестися офісами у різних країнах світу, а також багатомільйонним доходом. – Відправною точкою є вивчення основних принципів UI/UX-дизайну, таких як юзабіліті, доступність і орієнтування на користувачів. Ви можете дізнатися про ці концепції самостійно за допомогою онлайн-курсів, навчальних посібників і книг. Найкращий спосіб стати успішними UI/UX-дизайнерами — це отримати практичний досвід, працюючи над реальними проєктами. Ви можете почати з роботи над власними проєктами, як-от редизайном вебсайту кав’ярні біля дому або створенням мобільного застосунку для улюбленого салону краси, — поділилася Ліза Хлопкова. Школи професійного навчання та масові відкриті онлайн-курси (на кшталт Сoursera) є найпопулярнішими способами отримати спеціалізовані знання для роботи в технологічному секторі.

«Це найвищий показник за всі девʼять років існування Prometheus. Перший стрибок був зафіксований у 2020 році під час пандемії — ninety тисяч реєстрацій на ІТ-курси. Тоді платформа видала 19 тисяч сертифікатів про успішне завершення навчання. Блокчейн-інженер займається проєктуванням та реалізацією систем та рішень на основі технології блокчейн. Ця сфера стрімко розвивається і за прогнозами аналітиків, до 2023 року глобальні витрати на блокчейн-рішення складуть 15,9$ мільярда.

Серед технічних фахівців, які працюють в ІТ понад п’ять років, мають тайтл Senior+ та англійську рівня Upper-Intermediate або вище, тільки 32% заробляють від $6000. Цих умов зазвичай недостатньо, щоб шанси були більші. Серед технічних фахівців, які працюють в ІТ понад п’ять років, мають тайтл Senior+ та англійську рівня Upper-Intermediate або вище, тільки 32% заробляють від $6000. Великий досвід роботи — необхідна умова, щоб отримувати $6000 на місяць.

Головним фактором впливу на ринок ІТ залишається стрімка цифровізація. Все більше бізнесів переходять до диджитал-форматів роботи, а отже, все сильніше зростає потреба в ІТ-спеціалістах. Через збільшення цієї потреби з другої половини 2021 року ми відчували нестачу кандидатів на технічні вакансії.

«За даними нашого недавнього дослідження, рівень піратства в Україні – 80%. Такі показники не сприяють розвитку українських розробників програмного забезпечення на внутрішньому ринку», – повідомив Поздняков. За словами спікерів, крім зовнішнього ринку, потужний потенціал закладений і на внутрішньому.

Заповніть, якщо ви не проти, щоб ми могли зв’язатись у випадку потреби. Ми планували найняти до 100 нових співробітників, а у результаті маємо 137 закритих вакансій за 2021-й. Ми розширюємося та будемо активно наймати спеціалістів у всіх наших локаціях по Україні (Одеса, Харків, Київ).

Почати працювати вже можна з конкретної ІТ-компанії — таких вакансій багато, зокрема є й місця для молодших спеціалістів і стажування. Інший шлях — запустити свій стартап і просувати його та створювати продукти під свої цілі. Крім цього, стати продакт-менеджерами досить легко після переходу з іншої суміжної сфери в ІТ, сфери комунікацій чи керівникам інших проєктів. Зараз найкращі зарплатні перспективи у досвідчених техфахівців рівня Senior+, що працюють у сфері Blockchain, Machine Learning та High Load Systems. За два останні роки частка нетехнічних фахівців, які заробляють до $1000, зменшилася з 32% до 28%, а частка тих, хто заробляє $1000–1999, — з 38% до 36%.

Згідно з результатами зимового опитування, зарплати українських розробників зменшилися вперше від початку великої війни. Якраз спостерігаю суперечку у соц сєцях комсомольских там щось 60+% чи то 80+% сєк зараз гляну уточню… Найбільше телеведучим платять у Харкові — близько 30 тисяч гривень. До цієї посади потрібно рости, it академія йти вперед крок за кроком по професійній сходинці. Відомо, що компанія активно допомагала хворим дітям, ветеранам АТО та сприяла розвитку технічної освіти в країні. Компанія розробляє програми для торгівлі, банківської справи, телебачення, виробляє мобільні програми, дизайнерські проєкти, системи інформаційного захисту.